dijous, 3 d’abril del 2014

Cap de Creus: l´inici del Transpirenaic al vessant mediterrani

L´inici del popularment conegut com Sender Transpirenaic (GR-11) comença al ParcNatural Cap de Creus. Hem de saber que tant aquesta zona com la serra de Rodes (colindant)  van estar poblades des del paleolític i van ser de les primeres zones habitades d'Europa. A mida que anem fent camí, trobarem que l´entorn que ens envolta té un nombre elevat de monuments megalítics que es remunten al neolític mitjà i final, fruit de la sedentarització i d'un augment de població que havia anat desenvolupant tècniques agrícoles i ramaderes.

Fitxer:Creudencobertella1.jpgL´inici del GR-11 pel vessant mediterrani ens portarà a descobrir 3 tipus genèrics de megàlits: els sepulcres de corredor (cambra funerària amagada dins d'un túmul, a la qual s'accedeix per un corredor baix i estret), les galeries catalanes (similar als sepulcres de corredor, però eixamplen el passadís o corredor per tal d'encabir-hi un nombre més gran d'inhumacions; es tracta de la tomba característica del neolític final a gairebé tota l'Europa occidental) i els dòlmens simples (són cambres funeràries de reduïdes dimensions que no disposen de corredors).

Altres elements que podrem veure al Parc Natural són els menhirs (tenen relació directa amb dòlmens i roques amb inscultures) i les inscultures (gravats fets per repicament sobre monuments del neolític mitjà i el calcolític, molt nombroses a l'Empordà; encara no s'ha pogut esbrinar quina funció van tenir exactament). 


Ens trobem davant d´un territori modelat i fet per la natura i l´acció humana. El megalitisme ens evoca la memòria d´un lloc ocupat ja fa milers d´anys, i que després s´hauria vist enriquit per la cultura ibèrica. Us animem a descobrir-ho accedint a la nostra selecció temàtica de la 1ª etapa: Cap de Creus – Port de la Selva.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada