dimecres, 26 de març del 2014

Els Pirineus: un petit esboç de la seva immensitat



Volem dedicar la primera entrada al blog al protagonista principal del nostre blog i el petit projecte al que ens dediquem: els Pirineus.

Etimològicament el terme Pirineus, segons la mitologia grega prové d´una princesa que es deia Pirene. Com a conseqüència de la seva final tràgica història d´amor amb Hèrcules, les seves restes banyades per les llàgrimes de l´heroi van donar lloc a la serralada que coneguem avui com Pirineus.

I fruit d´aquest tràgic final d´història d´amor (entre d´altres llegendes i històries) neix una de les muntanyes més conegudes del món. Sense un amo propi (ja que estan fragmentats políticament en 3 Estats) ofereix un medi físic amb una riquesa natural com cultural inabastable. Tant a una banda com a un altre podem trobar diversitat lingüística, cultural, costums, tradicions, etc.

A grans trets, a nivell estructural podem parlar d´una zona axial, constituïda per materials paleozoics, i un Prepirineu mesozoic i terciari al nord i sud del primer. El Prepirineu arriba a un major desenvolupament en la vessant meridional, on es reconeixen les següents unitats: serralades interiors, separades o adossades a l´eix axial, la Depressió Intermitja, present a Navarra i part d´Aragó, però menys representada a Catalunya, i la banda més externa de les Serralades exteriors.

A nivell geològic la formació del Pirineu va tenir lloc a la OrogènesiAlpina (fa uns 60 milions d´anys), fet que va coincidir amb la retirada definitiva del mar i la elevació de l´eix central pirenaic. Una vegada constituïda la serralada, al llarg del Oligocè i Miocè, la erosió de la nova cadena va generar nous sediments, que van fossilitzar en les serralades pre-pirenaiques.

Una vegada hem conegut la estructura geològica e història de la seva formació, el clima es converteix en el principal agent modelador de la serralada actual. A grans trets, per sobre dels 1600 metres es parla de clima  d´alta muntanya. Per sobre d´aquests i entre 1000 i 1600 es considera muntanya mitjana.

Si voleu saber més..




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada